Меню - унікальний інструмент, який при правильному підході здатний значно підвищити відвідуваність і виручку Вашого закладу. Меню ресторану обов'язково повинно виглядати «смачно», адже саме воно знаходиться перед очима Ваших клієнтів, коли вони роблять своє замовлення. Правильно розроблений дизайн і якісно виготовлене меню вдало підкреслить загальний стиль і атмосферу Вашого ресторану, чи то закладу класу «люкс», сімейного ресторану або затишного кафе для щоденних смачних і ситних обідів з колегами.

Сьогодні існує безліч варіантів і можливостей для виготовлення меню. Перед тим, як розміщувати замовлення в друкарні на друк меню, необхідно визначитися з форматом, кількістю сторінок, папером, технологією нанесення зображення, способом кріплення аркушів і багатьма іншими параметрами майбутнього меню. Дуже важливо розуміти, які якості мають бути притаманні меню, що найкраще підійде для Вашого закладу.

Почнемо з обкладинки. В якості обкладинки для меню найчастіше виступає каширована картонна папка або папка зі шкірозамінника. Товщина картону, що використовується у виробництві таких папок, становить від 1,5 до 2 мм, що дозволяє надійно захистити внутрішній блок. В меню з твердою обкладинкою внутрішні аркуші довго залишатимуться в хорошому, "робочому" стані.

З метою знизити вартість виготовлення меню можна зупинити свій вибір на обкладинці з щільного крейдованого паперу, покритого глянцевою або матовою захисною плівкою.

У виготовленні папок для меню використовують також дизайнерські папери і картони. Величезний вибір текстур і широка палітра кольорів дизайнерського паперу дозволяє втілити в життя будь-яку задумку дизайнера.

Меню на болтах

Основною перевагою друку меню на болтах є можливість заміни окремих аркушів внутрішнього блоку або повністю всього блоку. Рано чи пізно така необхідність виникає в будь-якому закладі, це може бути пов'язаним зі зміною цін, додаванням нових страв або змінами в рецептурі. Для заміни внутрішніх аркушів необхідно просто розкрутити болти, замінити потрібні аркуші і знову закрутити болти.

Існує два основних способи кріплення меню на болти:

- наскрізне кріплення, коли шапочки болтів видно як з лицьового боку, так і з обороту меню;

- внутрішнє кріплення, яке передбачає кріплення аркушів меню до задньої кришки папки. В цьому випадку болти видно тільки зі зворотного боку папки. Часто при такому способі кріплення меню використовують ще й додаткову притискну планку.

Меню на хольнітенах

Таке меню дуже схоже на меню, скріплене болтами. З однією невеликою, але дуже важливою, різницею. Одного разу скріпивши меню на хольнітени, Ви вже не зможете змінити ні окремі його внутрішні аркуші, ні блок загалом. Доведеться переробляти все меню. Такий варіант відмінно підходить для закладів з великим потоком відвідувачів, де меню зношується швидше, ніж змінюються ціни.

Меню на кільцях

Кріплення на кільця не передбачає наявності папки-меню. Тобто, обкладинкою в такому меню виступають два окремих аркуші, заламіновані щільною плівкою, або дві кашировані картонки. Часто для зміцнення отворів на обкладинках меню на кільцях встановлюють металеві люверси. Така конструкція також дозволяє легко змінювати аркуші внутрішнього блоку меню.

Меню з кільцевим механізмом

Такий спосіб кріплення використовується для друку меню зі товстим внутрішнім блоком, так як механізм є не тільки одним з найнадійніших кріплень, але і не викликає складнощів з перегортанням  аркушів навіть дуже об'ємного меню. Таке кріплення передбачає обов'язкову наявність папки в якості обкладинки.

Меню на скобах

Це єдиний вид кріплення, який не можна використовувати при наявності твердої обкладинки меню. Можливість зміни внутрішніх аркушів відсутня, але є одна вагома перевага такого способу кріплення - його ціна. Кріплення підходить як для друку меню, яке подається в закладі, так і для меню "на винос".

Меню на пружині

Мабуть, найбільш традиційний спосіб кріплення. Друк меню на пружині не передбачає цільної обкладинки і зміни внутрішніх листів, зате листи в такому меню дуже легко перегораються і не вимагають попередньої біговки.

Друк меню з одного аркуша

Одним із підвидів меню, що складаються з одного аркуша, є сети. Друкуються такі  меню зазвичай на тонкому офсетному, рідше крейдованому, папері великими накладами. При цьому вся інформація розташовується на одному боці аркуша А3. Таке меню не вимагає ніякого додаткового захисного покриття, так як термін його служби розрахований на обслуговування всього одного клієнта. Таке меню є сенс замовляти в основному для ресторанів швидкого харчування. Бажано, щоб воно було яскравим і барвистим, містило в собі якомога більше фотографій готових страв.

Меню, що складається з одного аркуша часто є доповненням до основного меню, це може бути винна карта, пивне меню, меню напоїв, закусок, десертне або дитяче меню. Сезонні меню також часто складаються всього з одного аркуша. Наприклад, «Млинцеве меню» на Масляну, «Весняне меню», «Пісне меню» на період релігійних постів. Часто таке меню залишається на кожному столику відповідно до кількості місць, щоб відвідувач не встиг засумувати, чекаючи офіціанта з основним меню. Але якщо асортимент Вашої кухні невеликий, такий вид меню цілком може стати і основним.

Але знову ж таки, це не дає ніякого права Вашому меню бути нудним прейскурантом. Нехай один аркуш, але він повинен викликати апетит за двадцять! Якісні фотографії, апетитний опис страв, добротне виконання - обов'язкові умови для гарного меню.

Меню «на винос»

Окремим видом є меню, яке відвідувач може взяти з собою. Особливо важливо це для закладів, що пропонують доставку їжі. Таке меню може складатися з одного (у вигляді листівки або буклету), або з декількох аркушів (у вигляді брошури). Таке меню друкується на папері середньої щільності і зазвичай не покривається захисною плівкою.

Для отримання більш детальної інформації телефонуйте нашим менеджерам і приїжджайте до нас у гості, де ви зможете своїми очима побачити і потримати в руках величезну кількість зразків меню. Чекаємо на Вас!

- Трохи про історію меню

Трохи про історію меню

Першим відомим історії прототипом сучасного меню стали глиняні таблички, знайдені археологами в Єгипті, з написаними на них ієрогліфами рекомендаціями по приготуванню різних страв. Вперше меню для ресторану, що вписується в наше сучасне уявлення про нього, з'явилося в Європі початку XIX століття, в ньому обов'язково вказувалося найменування запропонованих страв і ціни на них. Часто меню розміщували біля входу, щоб кожен відвідувач зміг відразу ознайомитися з цінами і вирішити, чи по кишені йому пообідати в тому чи іншому закладі.

В руки ж меню подавалося лише обраним, найдорожчим гостям, адже в той час задоволення це було не з дешевих. Меню для ресторану XIX століття - це цілий витвір мистецтва, створювалося воно кращими художниками того часу, і чим більш іменитим був художник, тим дорожче обходилася рестораторові така розкіш, як меню. Сьогодні ж, у час розвинених технологій, мальоване меню можна побачити хіба що в музеї. На щастя, сьогодні Існує безліч сучасних способів зробити меню Вашого закладу витвором мистецтва.